MANIFEST: La sida no distingeix entre les persones, en la lluita contra la sida comptem tots i totes

MANIFEST

La sida no distingeix entre les persones,

En la lluita contra la sida comptem tots i totes

L'1 de Desembre, com ve sent habitual, des d’EUPV, rendim homenatge a la lluita per la dignitat humana, a la batalla en tots els camps per a desterrar definitivament aquesta pandèmia, que inclús avui en dia continua trencant la vida de milers de persones en Àfrica, Àsia i Amèrica, i postergant a l'oblit de molts malalts i malaltes, que al nostre país segueixen sense percebre les pensions que en dret els corresponen, o han sigut dràsticament retallades en el millor dels casos.

[@more@]

Esquerra Unida fa seues les reivindicacions dels col·lectius d'afectats per vih-sida, sent un dels seus eixos principals la política de Salut, és per això que dirigim les nostres propostes en quatre direccions, transversalment unides, prevenció, atenció, solidaritat i investigació.

Una jornada de reflexió amb sabor agredolç, que ens deixa, per un costat el record dels éssers volguts que no es troben amb nosaltres i per un altre l'avanç medic i científic, que ha contribuït notablement a millorar la qualitat de vida dels malalts i les malaltes per vih-sida en el major dels casos en el Món Occidental.

Es complixen 25 anys des de l'aparició del primer cas de sida des del començament de la pandèmia. En 2006 la malaltia afecta més de 40 milions de persones en tot el món. La majoria són hòmens i dones que viuen en els països empobrits, per la qual cosa viuen la seua malaltia en condicions molt difícils, amb problemes generals de salut, de nutrició, de cures, de falta d'informació i d'alt cost d'accés als medicaments. Els problemes d'integració social i laboral, les actituds de rebuig, i la discriminació són comuns a totes les persones seropositives. A Europa l'epidèmia està controlada clínicament, però també ens trobem amb situacions de rebuig i discriminació.

Conforme amb les dades de l'Organització Mundial de la Salut, els països rics impedeixen l’accés a medicaments barats als pobres. No s'aplica la declaració de l'OMC que permet a països en desenvolupament accedir a genèrics per a garantir el dret a la salut pública aprovat fa ja cinc anys. Les nacions més poderoses prioritzen els interessos de les farmacèutiques als de les nacions empobrits. El 74% de les medicines per a combatre la sida estan controlades per monopolis, el 77% dels africans/es no tenen accés a un tractament i el 30% de la població mundial segueix sense rebre medicaments de forma regular.

Per això des d’EUPV reivindiquem que els Governs prioritzen els DDHH. Especialment el dret a la salut dels i les  immigrants en els països on sí que hi ha mitjans i promoguen projectes ambiciosos de cooperació i col·laboració amb els països empobrits.

En 2006 s'han produït 4,3 milions de noves infeccions, de les que 2,8 milions (65%) corresponen a l'Àfrica Subsahariana. També a Europa De l'Est i Àsia Central s’ha produït un important augment de nous casos d'infecció, amb creixements estimats en més del 50% des de l'any 2004. En 2006 han difunt 2,9 milions de persones com a conseqüència de la sida. La pobresa i les desigualtats socials contribuïxen de forma alarmant a l'extensió de la pandèmia. La majoria dels països més desenvolupats continuen incomplint les seues promeses d'aportar recursos als menys afavorits. La resposta de la comunitat internacional per a detindre l'epidèmia està molt per davall de l'esperada.

Tots els anys assistim a l'augment d'infeccions en tot el món. També en Espanya, país que, segons l'informe d'ONUSIDA 2006, continua ocupant un lloc rellevant entre els d'Europa en nombre d'infeccions. Les mesures i els missatges de prevenció no arriben a tota la població.

– En l'Estat espanyol existixen entre 150 i 200 mil persones vivint amb el vih, el virus de la immunodeficiència humana causant de la sida, estimant-se que una quarta part ho desconeix.

– Un alt percentatge dels nous casos d'infecció es coneix quan ja el diagnòstic és de sida.

– La principal causa de la transmissió del VIH està en les relacions sexuals no protegides.

– Quasi el 30% de les noves infeccions s'han produït en població immigrant.

Les autoritats públiques, les associacions de lluita contra el vih-sida, les distintes entitats privades, sindicats, partits polítics, moviments socials de qualsevol tipus, les comunitats locals i la societat en general hem de continuar lluitant per a detindre l'avanç del vih-sida; hem de continuar treballant en el terreny de la informació, la formació i la prevenció, des de concepcions laiques i científiques, per a evitar nous casos d'infecció i noves morts associades a una epidèmia que s'està prolongant durant massa anys i que s'està cobrant la vida de milions de persones en tot el món, especialment en els països empobrits, sense que aconseguim aguaitar el final del malson; hem de conscienciar tota la població sobre la importància d'evitar les pràctiques de risc, sobre la importància de realitzar-se la prova de detecció; hem de continuar insistint en els missatges de solidaritat i no discriminació, per a evitar l'estigma, el juí moral i la marginació que moltes vegades acompanya a la patologia del vih-sida; hem de continuar treballant pels drets de les persones que viuen amb el vih-sida; fomentar les polítiques dirigides a la inserció sociolaboral de les persones afectades i lluitar per aconseguir una major qualitat de vida per a les persones que desenvolupen la malaltia i els múltiples efectes secundaris adversos associats als tractaments antirretrovirals.

ONUSIDA i l'OMS han assenyalat nombroses vegades que les estratègies de prevenció que obliden el preservatiu han fracassat, i continuen demanant a l'Església Catòlica i a altres esglésies que abandonen l'estratègia de rebuig a l'ús del preservatiu, estratègia còmplice amb els efectes devastadors del vih-sida.

La sida és una malaltia que, 25 anys després, ens afecta tots i totes. Per això en la lluita contra la sida comptem tots i totes.

En l'1 de Desembre, Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, Esquerra Unida, aposta una vegada mes en positiu.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.