EU DEMANA QUE LES COMUNITATS TINGUEN LA PROPIETAT DELS FONS DE LA CORONA D’ARAGÓ

La coordinadora de la formació, Glòria Marcos, diu que l’Estat no pot disposar dels fons sense comptar amb la comunitat afectada i reclama la tornada d’arxius com els papers de Salamanca[@more@]

La coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Glòria Marcos, ha instat hui a la Generalitat a que es dirigisca al govern central per modificar el decret de constitució del Patronat dels Arxius de la Corona d’Aragó per a que l’Estat no tinga la propietat exclusiva d’eixos fons ni puga disposar d’ells sense comptar amb el vist-i-plau de les comunitats afectades. Marcos, en eixe sentit, va exigir que “quede clar quina part dels arxius pertanyen al País Valencià, es puguen catalogar i estudiar, i no es puguen emprar per part de ningú sense l’autorització expressa del govern de la Generalitat”. 

La dirigent d’esquerres va advertir que “el problema no és que una comunitat que, com Catalunya, vulga identificar els documents que li pertanyen, sinó que en l’organisme rector dels Arxius hi haja una majoria de membres designats per l’Estat que puga servir per disposar dels fons sense autorització de les comunitats afectades. Ens podem trobar, per exemple, amb el fet que els arxius nostres es puguen enviar fora sense comptar amb l’autorització prèvia, i aquest és el tema que s’ha de resoldre, no entrar en conflictes estèrils amb Catalunya sobre una suposada apropiació de fons que no és tal”.

 Marcos va afegir que paral·lelament a la modificació del decret per evitar la propietat de l’Estat sobre els fons “s’han de reclamar de forma immediata els nostres fons que estan fora, cas sobretot de la documentació valenciana de l’Arxiu de Salamanca. El País Valencià no ha de ser menys que Catalunya i, per tant, exigim a la Generalitat que abandone la seua supeditació als interessos del PP a Madrid i reclame davant el govern de l’Estat el que és nostre”. 

València, 5 de febrer de 2007

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.