EL COMPROMÍS NO FALLA

Francisco Camps, fins ara, s’ha sentit còmode al govern autonòmic. A pesar del desastre ecològic, de la desfeta dels serveis públics, del malbaratament dels recursos, dels innumerables casos de corrupció i dels escàndols urbanístics, les enquestes, totes, li continuaven atorgant una ampla majoria absoluta al Partit Popular. El tauler electoral al País Valencià semblava inalterable des dels darrers comicis, una foto fixa.

[@more@]

 

Aquesta sensació no només estava instal·lada al Palau de la Generalitat. L’opinió pública, i també la publicada, semblava compartir aquesta percepció. Els moviments socials i de defensa del territori, i la gent d’esquerres en general, veia apropar-se el maig de 2007 amb resignació. Amb la frustració de desitjar el canvi impacientment mentre el pessimisme de la raó feia augurar la pitjor de les hipòtesis.

A aquest estat de coses ha contribuït, involuntària però activament, l’actitud del Partit Socialista, des de l’Estatut de la vergonya fins al darrer pacte amb els zaplanistes pel control de la CAM. Una política erràtica que ha anat deixant orfes d’opció electoral a milers de valencianes i valencians. Una dimissió inexplicable quan està en joc molt més que un govern. Si no fem fora a la dreta aquest cop, el futur social, econòmic, cultural i, sobre tot, mediambiental quedarà ben compromès.

Per això, Esquerra Unida, el Bloc, els Verds, Esquerra Ecologista i Izquierda Republicana hem decidit unir forces per demostrar que el dia de demà no està escrit i, sobretot, que la decisió no és cosa de dos. Hem fet una aposta arriscada, per sobre d’interessos partidistes, per la nostra terra i la seua gent. En favor dels treballadors i treballadores que pateixen una pèrdua accelerada del seu poder adquisitiu, en favor dels joves que aspiren a un habitatge digne sense hipoteques eternes, dels nostres majors que mereixen un estat del benestar de debò, de les dones, dels escolars, de les persones dependents, de la gent que treballa activament per la nostra llengua i cultura, del nostre paisatge, dels nostres rius i marjals, del camp i del bosc mediterrani… I, en definitiva, en favor del País Valencià.

La ciutadania ha demostrat a les mobilitzacions que l’estancament de la situació li feia fàstic i la part més compromesa de la societat ens ha convocat a entendre’ns. El Compromís pel País Valencià naix des de la necessitat de fer front al govern autoritari del PP, per despertar les il·lusions que romanien amagades. Per fi, tot apunta a que despertarem del malson que arrosseguem des de fa més d’una dècada.

En les nostres mans, i en les vostres, tenim l’oportunitat d’esborrar els barracons del paisatge escolar per avançar cap a l’escolarització del 100% de l’alumnat en col·legis públics de qualitat. El repte de revertir el procés de privatització de la sanitat per convertir-la en un vertader servei públic d’abast universal.

En nosaltres estan posades moltes esperances dels joves sense sostre, dels immigrants sense drets, de les dones remunerades per sota dels seus companys, dels mileuristes i de les classes populars que no arriben a meitat de mes.

I no anem a defraudar-vos. Tampoc no fallarem a la gent de la cultura valenciana, arraconada del circuit oficial; ni als qui viuen de la indústria, de l’agricultura i de la pesca, oblidats en benefici de la rajola especulativa i depredadora; ni tampoc oblidarem el nostre compromís amb el territori; ni, per suposat, al creixent moviment republicà que aspira a la recuperació d’uns valors de democràcia real i justícia social. Ha nascut el Compromís i amb ell l’esperança d’un canvi de debò.

* Glòria Marcos, Coordinadora d’Esquerra Unida; Enric Morera, Secretari general del Bloc; Joan Francesc Peris, Els Verds del País Valencià; Carles Arnal, Els Verds-Esquerra Ecologista; Pablo Rodríguez, Izquierda Republicana

Font: Levante-EMV

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.